Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Građevinsko osiguranje

Najznačajnija vrsta osiguranja objekata za vrijeme gradnje, dogradnje ili adaptacije je građevinsko osiguranje, jer ono pokriva najvažnije opasnosti, koje ugrožavaju objekte u toku izgradnje.

ŠTA OSIGURAVAMO?

Predmet građevinskog osiguranja su:

  • objekti u izgradnji,
  • građevinski instalacijski materijal,
  • elektro - mašinska oprema,

koji su namijenjeni za ugradnju u osigurani objekat.

 

Predmet ovog osiguranja su, uz dodatni dogovor, i oprema i pomoćni objekti za izvođenje građevinskog objekta ( zidane ili drvene barake za skladišta, radionice, menze i sl .).

 

Ako je u ugovoru o osiguranju dogovoreno, osiguranje pokriva i postojeće objekte, na kojima se izvode dogradnje, nadgradnje, popravke ili adaptacije, dio objekta u gradnji ili pojedini građevinski, odnosno zanatski radovi.

 

Građevinsko osiguranje pokriva, pored opasnosti od građevinske nezgode, i sve osnovne opasnosti osiguranja od požara, opasnosti od leda, mraza, snijega, kiše, izliva vode, snježne lavine, te odrona i klizanja zemljišta i zemljanih naslaga, a pored toga još i provalnu krađu, te nespretnost, nemarnost i predumišljaj radnika.

 

Dodatnim dogovorom su pokrivene i opasnosti od poplave, visokih voda, podzemnih voda, odrona zemlje i odgovornost izvođača radova za štetu prouzrokovanu trećim osobama.

 

Već izgrađen objekt je u okviru produženog građevinskog osiguranja moguće i dodatno osigurati za vrijeme garantnog perioda, odnosno ugovorne odgovornosti. Uzrok za štetu u garantnom roku mora biti iz perioda izgradnje, odnosno skrivene građevinske nezgode.