Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

3 stvari koje dobar skijaš mora znati

Skijaška sezona je gotovo na vratima, a vjerovatno i mnogi od vas s mislima već u osvajanju bijelih padina. Istraživanja pokazuju da skijanje postaje sve popularniji sport i mnogi smatraju da nema ljepšeg načina da se provede slobodno vrijeme zimi. To takođe pokazuje stalni porast broja skijaša na ski stazama. Uprkos velikoj popularnosti, skijanje uključuje određene rizike, tako da opreza nikada nije previše.
 

 

1. ZA SIGURNOST NA SKI STAZI JE ODGOVORAN SAM SKIJAŠ

Zakon o sigurnosti na skijaškim stazama propisuje da se za sigurnost na planinama brine operater, koji se mora brinuti za održavanje reda i sigurnosti, a to je, ujedno  dužnost i odgovornost svakog  učesnika na ski stazi, upozoravaju pravila Međunarodnog Skijaškog Saveza. Nepoštovanje pravila u slučaju da pojedinac izazove nesreću znači kršenje građanske dužnosti. Zakon Međunarodnog Skijaškog Saveza takođe obavezuje svakog skijaša da se pridržava sljedećih pravila:

 • Dužan je da se odgovorno ponaša na ski stazi kako ne bi povredio sebe, ali ni ostale učesnike na stazi;
 • Prilagodi brzinu skijanja uslovima na stazi, vremenskim prilikama kao i broju ostalih učesnika na stazi;
 • Odabrati smjer kretanja tako da ne ugrožava druge skijaše;
 • Na ski stazi uvijek dati prioritet onome ispred vas da ne bi došlo do nesreće;
 • Prilikom preticanja drugog skijaša uvijek mu ostaviti dovoljno prostora i sa lijeve i sa desne strane;
 • Za zaustavljanje ili zadržavanje koristiti isključivo rubove staze;
 • U slučaju nesreće ostaviti svoje podatke, bilo da ste učesnik ili svjedok nesreće;
 • Sačekati dolazak policije ili lica koje je zaduženo za red na stazi;
 •  Bilo da želite napustiti ili stupiti  na ski stazu, budite sigurni da tom radnjom ne ugrožavate ostale učesnike na ski  stazi;
 • Ski opremu odložite na mjesto koje je operater namjenio za tu svrhu;
 • U slučaju pada, ukoliko vam pomoć bolničara nije neophodna, potrudite se da u što kraćem roku napustite stazu.

2. NESREĆA NIKAD NE SPAVA

I pored brižljivo planiranog putovanja i pridržavanja svega prethodno navedenog, može doći do neočekivanih nezgoda, lomova, uganuća, posjekotina, ogrebotina. Ako se povreda desi na skijalištima u BiH, troškovi hitne medicinske pomoći i prevoza do zdravstvene ustanove će vam biti pokriveni iz obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ukoliko skijaš nije osiguran, troškove će snositi sam. Zato, prije odlaska na put provjerite da li imate važeće zdravstveno osiguranje ili polisu osiguranja od nezgode.
 

U zimskoj sezoni, skijaš ili snowboarder koji ne poštuje navedena pravila sigurnog skijanja, može prouzrokovati nesreću sa ozbiljnim posljedicama. Dobro osiguranje trebala biti posljednja mjera za sigurnost na padinama. Za sve aktivne skijaše Triglav osiguranje nudi produkt - Osiguranje sportista od nezgode, koje se odnosi na fizičke i pravne osobe, kao osiguranje od nezgode prilagođeno aktivnim pojedincima. Za sve aktivne skijaše Triglav osiguranje nudi produkt - Osiguranje sportista od nezgode, koje se odnosi na fizičke i pravne osobe, kao osiguranje od nezgode prilagođeno aktivnim pojedincima.
 

3. NEZGODA U INOSTRANSTVU VAS MOŽE KOŠTATI PUNO

U inostranstvu medicinski propisi i cijene su dosta drugačije nego kod nas. Obavezno zdravstveno osiguranje nekada pokriva samo pružanje osnovnih medicinskih usluga, dok u slučaju ozbiljnih povreda koje zahtjevaju veće angažovanje medicinskih radnika, kao i prevoz helikopterom, može vas koštati od nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura. I ostali troškovi povezani sa neophodnim liječničkim tretmanom mogu biti vrlo visoki.
 

Stoga vam predlažemo da za put u inostanstvo, sebi i svojoj porodici, blagovremeno obezbijedite putničko zdravstveno osiguranje, kao neophodnu finansijsku sigurnost pri pokrivanju troškova neophodnog liječenja, te troškova prevoza zbog bolesti.
 

Zato, prije nego što krenete na put, dođite u najbližu kancelariju Triglav osiguranja i ugovorite polisu putničkog zdravstvenog osiguranja.

Share on Google+