Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Kako se riješiti plijesni u stanu?Plijesan u stanu može biti opasna za vaše zdravlje. Pročitajte kako da je se riješite.

Da li ste se bavili ovim pitanjem? Plijesan u stanu vrlo je česta pojava koja uništava vaš životni prostor i može biti štetna po vaše zdravlje, a protiv nje se ne možete osigurati. Da biste uspješno riješili ovaj problem, morate shvatiti šta je razlog nastanka plijesni. Provjerili smo kako se može ukloniti postojeća plijesan i šta treba uraditi kako se više nikad ne bi pojavila.

Zašto je plijesan u stanu štetna i koje probleme najčešće uzrokuje?

Prim. mag. Nikša Šegota, dr med, spec. internista pulmolog kaže kako plijesan, pored grinja predstavlja veliki problem u životnom prostoru. Pore plijesni nalaze se svuda, ne mogu se uništiti. Nalaze se u vazduhu, naročito im pogoduje topla i vlažna sredina. Udišemo ih na svakom koraku. Uzrokuju astmu, kihanje (alergijski rinitis), mogu izazvati upale u organizmu (pored bakterija i virusa). Mnogo toga se još uvijek ne zna kada je riječ o plijesni, ali se zna da igra važnu ulogu u kombinaciji sa drugim bolestima. Činjenica je da je veoma štetna.

Dva uzroka za nastanak

Prije nego što počnemo govoriti o uklanjanju, morate otkriti uzrok nastanka plijesni. Postoje dva uzroka:

1. Vanjski uzrok: Zbog loše hidroizolacije, vlaga u stanu dolazi izvana. Pored samog izbora izolacije važan je i izbor završnog fasadnog sloja. Završni fasadni sloj trebao bi biti paropropustan kako bi spriječio zadržavanje vlage u konstrukciji.
 

2. Unutrašnji uzrok: Vlažnost u prostoru se povećava uslijed načina vašeg života što podrazumjeva kuvanje, pranje, vazduh koji se izdiše i slično. Dnevno u stanu nastane približno 10 do 15 litara vlage. Vlaga iz vazduha dolazi u kontakt sa hladnom površinom koja se tako orosi. Nastala vlaga može navlažiti konstrukciju građevine i tako nastaju idealni uslovi za širenje plijesni. Plijesan raste na površini koja je stalno vlažna.

Gdje se plijesan javlja?

Plijesan se većinom javlja na sjevernim zidovima jer su to najhladniji zidovi u stanu.

Topao i vlažan vazduh u dodiru sa hladnim zidom u trenu se ohladi. Iz njega se izdvaja voda, to jeste vlaga koja se nakon toga zadržava u zidu.

Kada zid u nekom trenutku postane dovoljno vlažan, na odgovarajućoj temperaturi postaje idealna podloga za nastanak plijesni. Ovo se dešava naročito zimi kada se stan zagrijava. Ako je na primjer temperatura vazduha u prostoriji oko 20°C a relativna vlažnost ispod 60%, temperatura kondenzacije je 13°C. Plijesan se javlja na dijelovima zida koji su hladniji od temperature kondenzacije, a to su obično vanjski zidovi sa lošom izolacijom.

Optimalna relativna vlažnost u stanu treba biti između 40 i 60 procenata. Viša vlažnost pogoduje plijesni, a pri vlažnosti vazduha iznad 80% plijesan može rasti i na suvoj podlozi.

Plijesan se često javlja i zbog takozvanih toplotnih mostova. To su tačke u objektu kao što su terase ili uglovi koji su lošije izolovani. Zbog viših temperatura u sredini nastaje kondenzacija vodene pare. Ovakvi mostovi mogu se izbjeći preciznim planiranjem.

Kondenzacija, a posljedično i plijesan javlja se prije svega u uglovima zidova. Uzrok za to jeste nedovoljno kruženje vazduha, pošto se u uglovima zidova vazduh zadržava i ne cirkuliše dovoljno. Kako je za pojavu kondenzacije kriv vlažan vazduh, pokušajte učiniti nešto u vezi sa samim vazduhom u objektu:

  • provjetravajte kupatilo;
  • koristite kuhinjsku napu dok kuhate, zbog isparavanja vode;
  • prije svega redovno provjetravajte prostorije u kojima boravite.

Prostorije treba provjetravati često, kratkotrajno i intenzivno. Neki savjetuju da je dovoljno provjetravati tri puta na dan, drugi predlažu pet puta. Ali obavezno treba provjetravati ujutro čim se probudite i uvijek kada radite nešto što oslobađa vlagu (kuvanje, pranje, tuširanje, čišćenje poda i slično).

Kako se možete riješite plijesni?

Postojeću plijesan najdjelotvornije možete ukloniti odgovarajućim hemijskim sredstvom. U većini prodavnica možete naći posebnu emulziju. Nanosite je na mjesta na kojima se plijesan počela stvarati. Emulziju ostavite da djeluje onoliko dugo koliko je propisano, a onda zid mehanički očistite (četkom, spužvom ili nečim sličnim).

Ukoliko i dalje bude imala odgovarajuće uslove, plijesan će se vremenom ponovo pojaviti.

Kada ste uklonili plijesan, morate riješiti i uzroke njenog nastanka, inače će svako rješenje biti samo privremeno. Stručnjaci naglašavaju da su vlasnici stanova često spremni probati sve kako bi se riješili plijesni u svom životnom prostoru. A često je jedino pravo i dugoročno rješenje samo ugradnja sistema za provjetravanje, što je bolje od otvaranja prozora. Iako je riječ o većem i skupljem rješenju, treba razmisliti o tome prije nego što pokušate sa drugim, privremenim rješenjima koja vas na kraju isto koštaju.

Bolje je spriječiti

Stručnjaci primjećuju da je pojava plijesni čest problem nakon adaptacije stambenog prostora. Ne zbog lošeg planiranja ili površnog izvođenja radova već zato što je renoviran prostor suviše dobro zatvoren. 

Stara kuća je prije renoviranja disala, propuštala je prije svega topao i vlažan vazduh, a renovirana kuća je dobro zatvorena. 

Vlaga koja je ranije neometano odlazila kroz zidove i pukotine, sada se zadržava u prostorijama. Pored toga, nove prostorije su sada i toplije zbog dodatne toplotne izolacije. Topao i vlažan vazduh se često zadržava u uglovima ili iza namještaja. Svi ovi faktori dobar su uslov za nastanak plijesni.

Zato ponavljamo šta trebate učiniti kako biste spriječili pojavu plijesni u životnom prostoru:

  • periferne površine trebaju biti tople (dodatna toplotna izolacija oko građevine, bez toplotnih mostova);
  • stakla na prozorima trebaju biti energetski efikasna;
  • adekvatno provjetravajte prostorije kako bi obezbijedili kruženje vazduha.

Prim. mag. Nikša Šegota, dr med, spec. internista pulmolog, još dodaje: „ Ne smijemo zaboraviti na prosotorije u kojima spavamo  ladice ispod kreveta mogu biti pravo leglo, kako za plijesan, tako i za grinje. Isto tako nije preporučljivo da se u spavaćoj sobi gaji cvijeće.“

 

Da li mislite da će vam ovaj savjet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smijete propustiti još savjeta koje pripremamo za vas.

 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.

 

Share on Google+