Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Kuća se brzo može zapaliti od svijeća i lampica


 

Za mnoge od nas nema prave novogodišnje atmosfere bez šarenih i svjetlucavih ukrasa. Ipak, različiti ukrasi među kojima su i novogodišnji dekorativni vijenci, mogu biti krivci za izbijanje požara u kući ili stanu. Kako može doći do požara i kako izbjeći plamen, objašnjava dr. Aleš Jug, stručnjak za zaštitu od požara.
 

Svijeće na novogodišnjem vijencu, koji za mnoge predstavlja omiljenu novogodišnju dekoraciju, u decembru dodatno dočarava veselje i praznično iščekivanje. Spletom nesretnih okolnosti, novogodišnja dekoracija može prouzrokovati požar uz manju ili veću materijalnu štetu.
 

Ukoliko porodica uspije na vrijeme ugasiti požar, praznici ostavljaju manje gorak ukus. Pročitajte kao se to dogodilo porodici Sedminek Črnigoj.
 

„Djeca su odlučila čekati Deda Mraza u dnevnom boravku. Odigrala sam ulogu Deda Mraza i otišla u garažu po poklon paketiće. Prije nego što sam se vratila u stan na vrhu stepenica ugledala sam narandžasto-crvenu svjetlost. Ušla sam u prostoriju i vidjela da na stolu gori novogodišnji dekorativni vijenac i to sa plamenom do plafona“, ispričala je gospođa Črnigoj.

Plastični vijenci su podjednako opasni kao i prirodni

Gospođa Črnigoj, prilikom pogleda na dekorativni vijenac, je kroz vrisak pozvala muža koji je u to vrijeme spavao. Zatim je hrabro uzela vijenac, odnijela ga nekoliko metara dalje do kupatila i umivaonika te vatru uspješno ugasila vodom. Srećom, nije se povrijedila a plamen se nije proširio jer se vijenac od prirodnih materijala nalazio na metalnoj tacni.

Grane i grančice svježeg bora zapale se već na 250⁰ C, a plamen svijeće ima oko 800⁰ C

Nije isto da li je dekorativni vijenac prirodni ili plastični. Naime, osušeni prirodni vijenac brže će da se zapali i da gori od plastičnog.

„Rizik od požara predstavljaju i umjetne biljke. Umjetne biljke se obično sastoje od zapaljive plastike koja prilikom gorenja kaplje i stvara mnogo dima. To znači da za vrijeme gorenja može brže zapaliti tepih, sto ili druge predmete na kojima se može vijenac nalaziti“, objasnio je dr. Aleš Jug, predsjednik Komisije za prevenciju u Udruženju vatrogasaca Slovenije.

Oprezno sa jeftinim lampicama na novogodišnjoj jelki

Ništa manje nisu opasne novogodišnje jelke i ukrasi na njima. Prema iskustvu dr. Juga, upravo su lampice, prema statistici najčešći uzrok zapaljenja jelke.
 

„Običnim lampicama u boji sa žicom nije mjesto u blizini zapaljivih ukrasa ili na novogodišnjo jelki. Drugu opasnost predstavlja požar koji nastaje zbog električnog kabla koji povezuje lampice i jelku. Posebno su opasni jeftini proizvodi sa tankim električnim kablovima koji se pregriju ukoliko su lampice uključene duži vremnesi period“, upozorio je stručnjak za sigurnost od požara.
 

Mogu se zapaliti svi ukrasi koji su u blizini izvora vatre, a najčešće oni od prirodnih materijala, na primjer suvog bilja, granja, papira ili vate.
 

Zbog veličine plamena i brzog širenja vatre na okolne predmete požari na jelkama opasniji su od zapaljenih dekorativnih vijenaca.

Slično kao kod vijenaca, i kod jelki rizike od požara dijelimo prema materijalima od kojih su izrađeni. Tako će prirodna jelka (bor) većom brzinom da gori te će zapaliti i predmete u blizini. Kod umjetnoe jelke zavisi od čega je izrađen.
 

„Postoje dvije vrste umjetne jelke. Najprodavaniji su oni izrađeni od zapaljive plastike. Druga vrsta jelki  su one koje u plastičnim materijalima imaju tzv. usporivače plamena. Takve vrste jelki gore uz prisutnost otvorenog izvora vatre kao što je plamena svijeće, a u drugim situacijama ne gore“, dodao je dr. Jug.

Iskoristite akciju popusta od 50% na novougovorena osiguanja domaćinstva do kraja januara i osigurajte svoje domaćinstvo već za 5KM mjesečno.

Gdje i kako bezbjedno postaviti novogodišnje dekoracije i lampice

Pravilnim postupanjem moguće je spriječiti požar za vrijeme novogodišnjih i božinih praznika. Prema savjetu dr. Juga važno je gdje i kako u stanu postaviti dekorativni novogodišnji vijenac sa svijećama i jelku sa lampicama:

  • Najmanje na metar udaljenosti od peći, šporeta, svjetla, električnih radijatora, prozorskih zavjesa i ostalih zapaljivih predmeta, kao što je ormar sa stvarima;
  • Nikada ne postavljajte novogodišnji vijenac ili jelu na jedini izlaz iz prostorije ili na mjesto gdje se lako može prevrnuti; to je posebno važno ako u kući ili stanu imate kućne ljubimce;
  • Dekorativni vijenci trebaju biti na nezapaljivoj podlozi, dok su umjesto svijeća sigurnije lampice na baterije;
  • Eventualne svjećice trebaju biti na nezapaljivom postolju (na primjer staklenom), koje bi trebalo biti dovoljno visoko da plamen ne može obuhvatiti zelenilo ili ukrase u blizini.

Preporučljivo je i da vijenac od prirodnog materijala prije paljenja svijeća pokvasite vodom. Svjećice ili lampice na deorativnom vijencu odnosno jelki trebaju biti upaljene samo ukoliko ste u blizini.

Vatrogasni aparat uvijek treba biti nadohvat ruke

Porodica sa početka priče mogla je imati mnogo manje posla prilikom čišćnja voska sa poda i usisavanjem da su članovi porodice za gašenje plamena upotrijebili vatrogasni protiv požarni aparat.
 

Slučaj požara kod porodice Sedminek Črnigoj, koji je nastao zbog kontakta plamena svijeće sa grančicama vijenca rasplamsao se u početni požar koji se, u većini slučajeva, može uspješno ugasiti.
 

Ipak, i za uspješno gašenje početnog požara važno je da u blizini imate vatrogasni protiv požarni aparat. Najprikladniji su aparati na pjenu ili vodenu maglu koji uspješno gase i lampice pod naponom, a prilikom gašenja uzrokuju manju štetu, preporučuje dr. Jug.
 

Bitno je da znate procijeniti kad požar možete ugasiti sami. „Nakon što se novogodišnja jelka ili vijenac zapale požar će brzo napredovati u visinu i ispoljavati mnogo topline. Tako će se zapaliti zapaljivi predmeti koji se nalaze u blizini. Upravo iz tog razloa požar može biti nesavladiv čak i ukoliko ga gasite vatrogasnim aparatom“, navodi dr. Jug.
 

Što ako ne možete sami ugasiti požar? Objašnjavamo u detaljnijoj priči o požarima.

 

Da li mislite da će vam ovaj savjet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smijete propustiti još savjeta koje pripremamo za vas.

 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.

 

Share on Google+