Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Prirodni osvježivač za automobile

Uz pomoć esencijalnih ulja napravite sami prirodni osvježivač za vaš automobil

Svjedoci smo da sve više vremena provodimo u autu. Pogotovo se to vrijeme povećava kad zaglavimo u saobraćaju za vrijeme odlaska i povratka s posla, a takođe i za vrijeme putovanja na godišnje odmore. Vrijeme provedeno u autu zna često biti stresno, posebno ako zaglavimo čekajući na granicama, što se u zadnje vrijeme sve češće dešava. Upravo to vrijeme predstavlja priliku da to vrijeme pretvorimo u mali ritual aromaterapeutske relaksacije.


 

Eterična ili esencijalna ulja su hlapljive tvari koje se dobivaju iz biljnog materijala, procesom destilacije vodenom parom, tještenjem ili ekstrakcijom različitih dijelova biljaka.
 

Eterična ulja koja se koriste u aromaterapiji mogu imati širok raspon fizičkih i mentalnih uticaja na nas. Dok neki od njih mogu smanjiti nivo stresa, postoje neki koji mogu povećati vašu mentalnu budnost i koncentraciju. To znači da ne samo da vam mogu pomoći da uživate u ugodnom iskustvu vožnje, već je možete učiniti sigurnijom za vas i vaše saputnike. Da biste shvatili kako vam aromaterapija  može pomoći u automobilu ili bilo gdje drugdje, pogledajmo odnos između mirisa i raspoloženja.

Kako mirisi utiču na naše ponašanje i raspoloženje

Prema naučnim istraživanjima, mirisi utiču na nas, u zavisnosti od prethodnog iskustva sa njima. Drugim riječima, povezujemo miris sa emocionalnim iskustvom koje smo imali u trenutku kada smo ga prvi put doživjeli. To je zbog direktne  veze između mirisnih žarulja koje procesiraju mirise i amigdala koja se bavi emocijama.
 

Koncentrisane biljne esencije sadrže hlapive bioaktivne tvari koje imaju specifične fiziološke aktivnosti koje prilikom raspršivanja u zrak i ulaze u naš respiratorni sistem te se brzo apsorbuju u krvotok. Oni ne samo da utiču na nas emocionalno, nego u nama izazivaju fiziološke promjene, iako mogu postojati individualne razlike u tome kako različiti ljudi reaguju na njih.

Odabir pravilnih eteričnih ulja za vaš automobil

Vi možda želite koristiti svoje omiljene mirise, ali nisu sva eterična ulja pogodna za korištenje u automobilu. Trebali bi izbjegavati mirise koji vas pretjerano opuštaju ili uspavljuju. Na primjer, esencijalna ulja lavande i kamilice su izuzetni za smirivanje te ublažavanje tjeskobe, ali može vas učiniti previše opuštenim ili čak pospanim za volanom.
 

Neki mirisi vas mogu učiniti nesmotrenim ili vas navesti da previše emocionalno(burno) reagujete, što može potencijalno dovesti do prebrze ili bijesne vožnje.
 

Pravi miris u automobilu trebao bi pomoći vozaču da se skoncentriše na cestu,  prepozna opasnosti i brzo reaguje na njih, te ukloni eventualnu anksioznost i razdražljivost.

Mirisi preporučljivi za korištenje u automobilu:

Limun - Jak miris citrusa je osvježavajući i osnažujući, koji istovremeno pomaže u smanjivanju anksioznosti i frustracije. Ovaj miris vam može donijeti bolje raspoloženje kada morate provesti vrijeme u prometnim gužvama.

Istraživanja su pokazala da eterično ulje limuna u kancelarijama smanjuje greške vezane uz posao za čak 54%. Taj pozitivan uticaj na koncentraciju vam može pomoći da izbjegnete i greške u prosuđivanju tokom vožnje.

 

Pepermint - Ulje peperminta je dobro za povećanje mentalne budnosti, ali može biti previše jak miris za djecu koja putuju s vama. Smjestite ga bliže vozaču umjesto da ga raspršite po cijelom automobilu. Ukoliko osjećate vrućinu ili mučninu možete na maramicu kapnuti jednu kap ovog eteričnog ulja i pomirisati.
 

Slatka / Divlja narandža - Narandžino ulje mentalno i emocionalno podiže. Takođe, može povećati fizičku energiju. Pomaže vam da postanete svjesniji što je posebno bitno kada se nađete u saobraćajnoj gužvi. Citrusna, ali pomalo slatkasta aroma narandžinog ulja pomaže u zaustavljanju mučnine kao i nesanice.

 

Ruzmarin - Ovo ulje stimuliše mozak i vrlo je korisno vozačima jer vas može zadržati u potpunosti budnim i u toku vožnje. Povećava fokus i koncentraciju te pomaže da brzo donosite racionalne odluke. Ukoliko vam se čini da je previše jak za djecu, koristite jednu do dvije kapi na tkanini koje možete staviti u džep košulje ili ispod ovratnika, umjesto da ga raspršite u automobilu.

 

Limunska trava - Ovo ulje koje oživljava i podiže predstavlja blažu alternativu ulju paprene metvice ukoliko imate djecu u automobilu. Pomaže vam da se bolje koncentrišete, a ne izazivate nemir kod djece. Ulje limunske trave, grejpfruta ili mandarine je izvrsno kod uklanjanja ustajalih mirisa. Može maskirati neugodne mirise znoja koji tjeraju na povraćanja te stvoriti ugodnu atmosferu u automobilu.

 

Bosiljak - esencijalno ulje slatkog bosiljka podstiče um i ublažava mentalni umor. To je anti-depresivno ulje koje ima smirujući učinak na živce te vam pomaže da sa lakoćom prođete kroz stresnie situacije što ga čini idealnim za naše frustrirajuće prometne situacije.

 

Cimet - Cimetovo ulje iz kore cimetnog drveta je slatko i začinjeno. Drži vas budnim i pomaže vam da održite fokus i koncentraciju. Povećava cirkulaciju vazodilatacijom, čime uklanja glavobolju i umor od dugog perioda vožnje.

 

Kafa – U slučaju da vas konzumacija kafe drži živahnim i pomaže vam da se koncentrišete, esencijalno ulje kafe može učiniti isto. Osjetljiv miris prženih zrna kafe odmah uklanja umor. Ukoliko ste skloni automobilskoj bolesti, ovo ulje vam može ublažiti osjećaj mučnine i tako pomoći da se osjećate bolje .

 

Đumbir - Đumbir je vrlo poznat po moći uklanjanja mučnine, međutim, nekim ljudima njegov opor miris može biti neugodan. U tom slučaju, možete ga kombinovati sa bilo kojim od citrusnih ulja ili ulja limunske trave.

Napravite sami osvježivač za zautomobil:

Sve što vam je potrebno jeste malo vremena, drvena štipaljka, deblja tkanina i omiljeno eterično ulje.

Na drvenu štipaljku ili tkaninu sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja i prikačite je na ventilacioni otvor i osvježivač sa omiljenim mirisom je gotov i spreman za upotrebu.
 


 

Autor:

Tatjana Mitrić, homeopata i aromaterpaeut.

Certifikovani aromaterapeut sa višegodišnjim iskustvom, koja se pored aromaterpijom bavi i homeopatijom.

Ovaj tekst izražava stavove autora a ne nužno stav Triglav osiguranje, ad Banja Luka

Share on Google+