Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Izbor najboljih tehnoloških trendova za ljubitelje skijanja

Koje moderne tehnologije nam pomažu da bolje skijamo

Ljudi su po prirodi radoznali i često vole da se pohvale time koliko su sposobni nešto da urade. Isto važi i kada je u pitanju skijanje. Pametnim telefonom ili satom danas možemo da zabilježimo koliko kilometara i koliko visinskih metara smo prešli kao i koliko kalorija smo prilikom neke aktivnosti potrošili. Na tržištu postoji nekoliko tehnički usavršenih uređaja koji su namijenjeni isključivo aktivnostima u zimsko doba godine.

Radoznalost i ponos

Još prije „poplave“ pametnih satova, narukvica i aplikacija za pametne telefone pojedini ski centri uveli su mogućnost uvida u statistiku upotrebe ski pasa.  Vrlo jednostavno smo mogli da vidimo koliko puta smo se popeli na vrh staze i spustili se u dolinu.

Danas su takve mogućnosti da nam pametni uređaji mogu obezbijediti uvid u vrlo precizne podatke. Najmanje jedan takav uređaj - pametni telefon, imamo uvijek uz sebe.

Na snijeg u pravim uslovima

Pored fizičke spremnosti za uživanje na snijegu potreban nam je još jedan značajan činilac na koji mi sami nemamo uticaja. Majka priroda nam šalje vrijeme prema svojim željama, ne našim. Sve što možemo da uradimo jeste da prethodno provjerimo vrijeme i sniježne uslove.

Postoje mnogobrojne aplikacije koje, pored vremenskih uslova i žive slike internet kamera, sadrži i podatke o dodatnim ponudama u koje spadaju i prodavnice opreme za skijanje. Naravno, u zavisnosti u koju državu putujete na skijanje potražite i aplikaciju koja sadrži podatke o izabranoj destinaciji.

Uprkos mrazu neka bude toplo i uvijek “vedro”

Od mraza promrzle šake i slaba vidljivost direktno utiču na lošiju bezbjednost, zato je bilo samo pitanje vremena kada će se tehnologija dovoljno napredovati u oblasti  opreme za skijanje.

Dok su jakne dovoljno debele da obezbijede potreban izolacioni sloj, „zagrijevanje“ rukavica i pancerica bilo je u drugom planu, iako ljudsko tijelo najviše toplote gubi upravo na krajevima tijela.

Danas na internetu možemo da nađemo pancerice sa ugrađenim „grijačem“ i samostalne grijače za pancerice.

Uloške za grijanje možemo da prenosimo iz obuće u obuću. U ovim slučajevima riječ je o ugrađenom baterijskom tijelu za grijanje. Baterije možemo ponovo da napunimo. Vrijeme grijanja se razlikuje: u prosjeku nekoliko sati, mada to može da znači i samo dva sata, ako je napolju veoma hladno, a mi podesimo grijač na najvišu moguću temperaturu.

Napretka je bilo i u oblasti naočala za skijanje. Da bi spriječili magljenje stakala, u unutrašnjost naočara ugradili su ventilatore.

Zadnji modni trend jesu naočale koje imaju tehnologiju poput one u staklu automobila.

Između dva sloja ugrađena je providna folija koju napaja baterija, pa tako djeluje kao grijač koji sprječava da se stakla zamagle. Ova sprava bi trebalo da radi čak šest sati, nakon čega treba ponovo napuniti bateriju.

Priča o tehnološkom napretku u oblasti naočala nije još uvijek gotova. Našli smo još jednu „pametnu“ osobinu: skijaške naočale koje, pritiskom na dugme, mijenjaju boju stakla, i to u prozirnu, crvenu, plavu ili ljubičastu. U pozadini je tehnologija tečnih kristala slična onoj u televizorima.

Možete da zabilježite svaki detalj

Bezbjednost je na prvom mjestu, a na drugom su udobnost i dobro raspoloženje, a onda na red dolazi i zabava.

Bilježenje skijanja ne razlikuje se mnogo od bilježenja trčanja, plivanja ili vožnje bicikla.

Skoro sve aplikacije za bilježenje omogućavaju i praćenje skijaških aktivnosti. Za bilježenje podataka dovoljan je već i telefon u džepu skijaške jakne.

Ipak, sportski satovi, pa i pametni satovi i narukvice obično nam nude preciznije podatke. Većina njih može da mjeri i srčani ritam, što telefon i aplikacija na njemu ne mogu. Pored toga što su prilagođeni mjerenju, koriste svoju bateriju i imaju GPS prijemnik. Tako proces bilježenja troši manje energije nego aplikacija na pametnom telefonu, koji se odvija u pozadini.

Na internetu možemo pronaći specijalizovane uređaje za bilježenje skijanja, na primjer, uređaje koje možemo staviti na nogu iznad pancerica.

Hladnoća prazni baterije

Međutim, sa svim spomenutim uređajima možemo da imamo i problema. Skijanje je inače aktivnost sa kojom je povezana hladnoća, a ona ne utiče najbolje na baterije uređaja.

Većina nas zna koliko se brzo prazni baterija telefona kada je zaista jako hladno, što nije tako dobro.

Telefon nije neophodan dio skijaške opreme samo zbog mogućeg bilježenja aktivnosti već ima i funkciju bezbjednosti.

Telefonom možemo da pozovemo pomoć ako nam se nešto desi, naročito ako krenemo da vozimo stazama izvan uređenog skijališta.

Zbog toga neke skijaške jakne imaju dodatno izolovane džepove za jakne, a možemo da kupimo i posebne futrole za telefon.

Na snijegu možete da fotografišete i snimate vragolije

Skoro svi do sada spomenuti primjeri dodatne opreme barem djelimično utiču i na bezbjednost, što ne može da se kaže za akcione kamere. A one postaju sve omiljeniji dio skijaške opreme. Postoje razne varijante ovakvih vrsta kamera kao i dodatne opreme za njih.

Neke skijaške kacige već imaju ugrađene nosače za njih. Kada smo već kod kaciga – postoje i one sa ugrađenim zvučnicima, mikrofonom i bluetooth vezom kako bismo mogli lakše da razgovaramo sa prijateljima a da ne moramo da se zaustavljamo.

Upotreba kamere na kacigi sigurno je bezbjednija nego da na stazi tokom skijanja snimamo prijatelja ili sebe sa telefonom u ruci.

Ostaje da vidimo koji novi uređaj će nam olakšati spust po stazama. Možda skijaške naočare sa proširenom stvarnošću koje bi nas vodile po padini, upozoravale nas na tehniku skijanja ili na druge skijaše i prepreke na stazama te mnogim drugim korisnim informacijama uticale na bezbjednost.

 

Tekst izražava mišljenje autora, a ne nužno stav Triglav osiguranje, ad.

 

Autor: Marjan Kodelja

Marjan Kodelja se sa tehnološkim novinarstvom bavi od 1997. Između ostalih, piše za portal Tehnozvezdje gdje opisuje i komentariše inovacije i proizvode iz domena informatike.

Share on Google+