Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Deset malih trikova za sigurnost djece

Kako zaštititi opasna mjesta u kući?
 

Mališani su osvajači – znatiželjno, entuzijastično i živahno otkrivaju svijet. Čim počnu puzati, žele uživati u slobodi i hvataju se za sve do čega mogu doći tek kada prohodaju. Ipak, oni nisu svjesni opasnosti koje im prijete. Pročitajte nekoliko savjeta mame Petre Slapar i Cice Gajić o tome kako u domu na jednostavan i jeftin način zaštititi opasna mjesta.

1. Zalijepite kablove

Kablovi su vrlo privlačni mališanima, ali teško ih je postaviti tako da istovremeno zaštitite mališane te uljepšate stan. Pokušajte sa ukrasnom ljepljivom trakom!

Trebaju vam ukrasna ljepljiva traka u boji i makaze. Odrežite 5 cm trake i preklopite je na pola. Na preklopu nacrtajte listić ili lik prema želji. Ostavite dovoljno prostora za kabl. Lik zatim izrežite, razvucite trake i zalijepite kabl.

2. Kablove svežite vezicama

Duže kablove savijte u osmicu i pričvrstite vezicom. Ljepljivim trakama i vezicama možete efikasno zaštititi kablove na stolu, pultu ili ormaru koji bi inače visili sa stola i mamili „malu šeprtlju na igru“– i na taj način na sebe povuče računar, lampu, kuhinjske uređaje i slično! Na ovaj način možete izbjeći nezgode.
 

3. Sredstva za čišćenje odložite na visoke police

Radoznalost ne poznaje granice. Naravno, podstičite je, ali kada šeprtljavi znatiželjnik dođe do opasnih sredstava za čišćenje, pobrinite se da ih ne može dohvatiti. Jednostavno  rješenje jeste da ih odložite na dovoljno visoko mjesto do kojega se neće moći popeti.

4. Oko ručki ormara omotajte gumice

Šta se to nalazi u ovom ormaru? Mališani znaju: šta god to bilo, vrata treba otvoriti, istražiti unutrašnjost i iz ormara izvući sav sadržaj. Šta mislite, kako bi izgledalo dječije istraživanje vaših ormara? Na što bi sve „naletio“? Koliku bi štetu mogao uzrokovati i koliko su po dijete opasni pospremljeni predmeti?
 

To možete jednostavno izbjeći tako da oko ručki omotate gumice. Neka ih bude mnogo pa će se mališan iscrpiti!

5. Ladice zaštitite kašikom za cipele

Ladice su posebno zanimljive jer se mališani na njih mogu osloniti. Tako se za penjanje po njima i za istraživanje privlačnog sadržaja ohrabre i oni koji još ne stoje stabilno.
 

Dugom kašikom za cipele možete zaštititi čak dvije ladice istodobno. Uklanjanje prepreke prevazilazi sposobnosti male djece.

6. Ladice zaštitite sinim igračka

Male plastične igračke koje zatvorite u ladice mogu zaštititi prste mališana od preranih modrica. Životinjice možete zalijepiti i sa unutrašnje strane ladice tako da štite djetetove prste prilikom svakog zatvaranja ladice.

7. Postavite zaštitu od pjene

Modrice na glavama možete spriječiti i takozvanim pjenastim „crvom“. Nožem ili makazama odrežite željenu dužinu „crva“. Po cijeloj dužini „crva“ napravite otvor dubok oko jednog kvadratnog centimetra (u zavisnosti od debljine stola ili vrata). Zaštitu od pjene postavite na željenu površinu i tako osigurajte da udarci budu bezbolni.

8. Spriječite klizanje uz pomoć linoleuma

Stepenice za mališane predstavljaju poseban izazov kada je u pitanju razvoj motorike i ostvarivanje željenih ciljeva. Ipak, na stepenicima najbrže zadobiju povrede.
 

Linoleumom možete spriječiti klizanje. Odrežite traku linoleuma veličine 5 cm i presavijte ga preko ivice stepenice, iznad i ispod. Na taj način ćete omogućiti da se dijete sigurnije penje i spušta po stepenicama jer će linoleum spriječiti klizanje.

9. Zaštitite utičnice

Utičnice su posebno privlačne, ali vrlo opasne. Kako biste izbjegli udar struje, kupite posebne štitnike za utičnice. Jeftini su i jednostavno se postavljaju, a efikasne su.

10. Pobrinite se za protivklizne površine

Pokrivači ili lagani tepisi za igru na podu su opasni za djecu, posebno kada prohodaju. Kada stane na njega, može se okliznuti i pasti. Najopasniji su padovi na leđa. Želite da izbjegnete ovakve padove?
 

Gumena protivklizna podloga koju pričvrstite na pod omogućava nesmetanu igru. Postoje i gumene podloge protiv klizanja koje se postavljaju ispod običnog tepiha ili pokrivača – i mališan će se moći sigurno igrati, a i vi ćete biti sigurniji kad stanete na nju.

 

Da li mislite da će vam ovaj savjet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smijete propustiti još savjeta koje pripremamo za vas.

 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.

 

Share on Google+