Obavezno osiguranje

U toku leta ili na zemlji, letjelica može prouzrokovati izuzetno veliku štetu nastalu smrću, ličnim povredama ili narušenim zdravljem osoba, kao i uništenjem, povredom ili gubitkom imovine

Evropska unija je zakonom br.785/2004 propisala da svi vlasnici registrovanih letjelica i modela vaiona težih do 20 kg moraju sklopiti obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licimaili stvarima u vlasništvu trećih lica, tokom leta ili na zemlji.

Na osnovu osiguranja, osiguravajuće društvo će pokrti štetu nastalu po odšteti osnovnih zahtjeva, ako je u vezi sa korištenjem aviona tokom leta ili na zemlji šetta nastala:

  • lica: lične povrede, narušeno zdravlje ili smrt trećeg lica;
  • stvari: uništenje, oštećenje ili gubitak stvari ili putničkog prtljaga

Nužni i razumni troškovi sporova i pravnih radnji su također pokriveni.

Obavezno dodatno osiguranje u slučaju komercijalnih letova

Ne zanemarite

TAKOĐE ZAKLJUČITE KASKO OSIGURANJE

U slučaju nesreće ili nezgode , može doći do veoma velike štete na avionu,.Dakle kaskom osigranjem osiguravate da posljedice štete neće biti u potpunosti finansijski teret za vas.

 

ŽELITE LI PONUDU ZA OSIGURANJE?

Pozovite našu najbližu filijalu ili nas posjetite.

 

 

Česta pitanja

Da li mogu da osiguram letjelicu upisanu inostrani registar?

Ne. Sklapamo osiguranje od odgovornosti za vlasnike aviona i kasko osiguranje samo za letjelice koje su upisane u BiH registar.


Koje su sume osiguranja u obaveznom osiguranju aviona?

Osigurani iznosi za odgovornost prema trećim licima propisani su zakonom EU 785/2004 čija visina zavisi od tipa letjelice i njegove najveće poletne mase.

U kojoj oblasti važi osiguranje aviona?

Osiguranje važi na cijelom gegrafskom području Evrope, osim u zemljama koje su isključene po međunarodnim uslovima (Moldavija, Dagestan, Čečenija...).


Dokumenti

Za pregled PDF dokumenata preporučujemo Adobe Acrobat Reader

OSTALI DOKUMENTI