Dokumenti

Za pregled PDF dokumenata preporučujemo Adobe Acrobat Reader

OSTALI DOKUMENTI

Obavezno osiguranje drona

U toku leta ili na zemlji, dron može prouzrokovati izuzetno veliku štetu nastalu smrću, ličnim povredama ili narušenim zdravljem osoba, kao i uništenjem, povredom ili gubitkom imovine

Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) je propisala da svi vlasnici registrovanih letjelica i modela dronova do 25 kg moraju sklopiti obavezno osiguranje od odgovornosti za štetu prouzrokovanu trećim licima ili stvarima u vlasništvu trećih lica, tokom leta ili na zemlji.

Na osnovu osiguranja, osiguravajuće društvo će pokriti štetu nastalu po odšteti osnovnih zahtjeva, ako je u vezi sa korištenjem aviona tokom leta ili na zemlji šteta nastala kod:

  • lica: lične povrede, narušeno zdravlje ili smrt trećeg lica;
  • stvari: uništenje, oštećenje ili gubitak stvari ili putničkog prtljaga

Nužni i razumni troškovi sporova i pravnih radnji su također pokriveni.

Dodatno osiguranje uz obavezno osiguranje iz upotrebe drona

Ne zanemarite

ZAKLJUČITE KASKO OSIGURANJE

U slučaju nesreće ili nezgode , može doći do veoma velike štete na dronu. Kasko osigranjem osiguravate da posljedice štete neće biti u potpunosti finansijski teret za vas.

 

ŽELITE LI PONUDU ZA OSIGURANJE?

Pozovite ili posjetite našu najbližu filijalu.

 

Česta pitanja

Da li mogu da osiguram letjelicu upisanu inostrani registar?

Ne. Sklapamo osiguranje od odgovornosti za vlasnike aviona i kasko osiguranje samo za letjelice koje su upisane u BiH registar.


Koje su sume osiguranja u obaveznom osiguranju dronova?

Osigurani iznosi za odgovornost prema trećim licima iz upotrebe vazduhoplova propisani su Pravilnikom o upotrebi dronova BHANSA-e.

U kojoj oblasti važi osiguranje dronova?

Osiguranje važi na geografskom području Bosne i Hercegovine a moguće je proširiti osiguravajuće pokriće i na druge zemlje.