Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

7 koraka za održavanje automobila

 

Šta možete sami provjeriti na automobilu, a šta je bolje prepustiti serviseru?

 

Vozila postaju sofisticiranija i mnoge stvari koje su znali naši očevi uraditi sami, danas mogu uraditi samo obučeni mehaničari. Međutim, postoje sitnice koje je dobro da zna provjeriti svaki vozač. Tehnički tipovi će to naravno znati bez upustava i savjeta, ali za sve ostale, u tekstu po odjeljcima, predstavljamo najbolje osnovne korake za održavanje automobila. Preporučujemo da posebnu pažnju posvetite svom automobilu pred odlazak na duže putovanje, prije zimskog perioda ili prije same prodaje vozila.

 

 

1. Provjerite tri važne tečnosti

Pored goriva, vozilo za rad treba još neke tečnosti: motorno ulje, rashladnu tečnost, tečnost za kočnice, ulje za menjač i kvačilo i tečnost za pranje stakala. Potrebno je da obratite pažnju na nivo tri tečnosti: na motorno ulje, rashladnu tečnost i tečnost za vjetrobransko staklo  – sve ostalo prepustite vašem serviseru.

Provjera i dopuna tečnosti za pranje vjetrobranskog stakla nije nikakva nauka. Kada nestane - jednostavno dopunite.

 

Rashladna tečnost ima dvije glavne funkcije: štiti motor od pregrijavanja i smrzavanja. Njena važna komponenta je antifriz, kao i sredstva protiv korozije i aditivi koji štite motor od korozije.

 

Na probleme sa rashladnom tečnošću upozoriće vas upaljena lampica termometra za vodu na instrument tabli, što može značiti previsoku temperaturu ili nizak nivo rashladne tečnosti.

 

Tada se morate zaustaviti i pozvati asistenciju. Da se to ne bi dogodilo, nivo rashladne tečnosti redovno provjeravajte i dolivajte tečnost do oznake na rezervoaru. Koju tečnost koristiti? Obavezno provjerite koju je tečnost za vaše vozilo propisao proizvođač, ili se posavjetujte sa serviserom. Boja tečnosti više ne igra nikakvu ulogu, jer boja više nije znak određenih aditiva, nego je rezultat drugih boja.

 

Motorno ulje podmazuje i čisti motor. U novijim automobilima nivo ulja, kao i sadržaj različitih maziva u njemu, mjeri se senzorima. Kada je nivo ulja ili maziva u prenizak, na stanje vas upozorava natpis na kontrolnoj tabli.

 

Dobro je što i sam vozač zna kako da provjeri nivo motornog ulja. Provjera se radi sa šipkom namijenjenom za tu svrhu, koju prvo obrišete, a zatim umetnete u grlić od posude za ulje. Da bi mjerenje bilo tačno, ponovite postupak nekoliko puta. Ulje mora biti između oznaka minimalno i maksimalno. Kako i kada je najbolje mjeriti ulje, treba da vam pokaže vaš serviser, koji je takođe upoznat kada je pravo vrijeme za zamjenu ulja prema marki vašeg automobila.

 

Servisni intervali za zamjenu ulja obično se određuju brojem pređenih kilometara (između 10.000 i 30.000 km) ili vremenskim periodom (godišnje ili na dvije godine),  a takođe ga u vašem vozilu može odrediti i elektronika na osnovu vaše vožnje.

 

2. Nadgledajte trošenje pneumatika

Kakvo prijanjanje imaju pneumatici, je jedan od važnih faktora koji i dalje snažno utiče na bezbjednost na putevima. Maksimalna starost guma sa kojima možete izaći na cestu je 6 godina, ali većinu njih je potrebno zamijeniti i ranije, zbog trošenja. Zakonski određena dubina profila (žljebova) je 1,6 mm za ljetnje pneumatike i 3 mm za zimske pneumatike.

 

Znate li sami provjeriti ispravnost pneumatika? To možete uraditi na više načina. Možete kupiti jednostavan mjerač profila pneumatika ili uz pomoć kovanice od 1 eura. Njegova ivica je široka 3 mm - što je tačno onoliko koliko je propisana minimalna dubina zimske gume.

 

3. Redovno mjerite pritisak u gumama

Druga bitna stvar sa gumama a koja značajno utiče na sigurnost u vožnji je pritisak. Trošenje guma, potrošnja goriva  kao i sigurnost, zavise od pritiska. Noviji automobili imaju ugrađen obavezni sistem, koji upozorava kada je pritisak u gumama neadekvatan. Ako vaš automobil nema ovaj sistem, morate pritisak provjeravati sami, najbolje bi bilo jednom u dva mjeseca ili češće. Obavezno provjerite pritisak prije puta, kao što recimo odlazak na putovanje za vrijeme godišnjeg odmora.

 

Ako je pritisak previsok, sredina gazećeg sloja će se istrošiti. Međutim, ako je pritisak u gumama prenizak, bočne površine gume su posebno opterećene, i u ekstremnim slučajevima mogu da se pocijepaju, posebno na makadamu i prilikom vožnje preko ivičnjaka. Takve gume uzrokuju veću potrošnju goriva i veću emisiju štetnih gasova u životnu sredinu.

 

Prenizak pritisak uzrokuje veće habanje guma koje je čak i veće pri većim brzinama. Tačno je da ako je pritisak u gumama prenizak pri većim brzinama za 20%, habanje guma može se povećati za čak 30%.

  

4. Autmobilska svjetla i žmigavci

Zamjenu automobilskih farova bolje je prepustiti stručnjacima na servisu, jer će oni preporučiti odgovarajuće automobilske farove za vaše vozilo, pravilno ih umetnuti i podesiti visinu snopa svjetlosti. Možete i sami provjeriti da li farovi rade. Kako? Za kočiona svjetla, vratite vozilo unazad do svjetlosnog zida i pritisnite kočnicu, a zatim uporedite refleksiju svjetlosti lijevog i desnog fara.

 

Na isti način provjerite rad prigušenih (kratkih) ili dnevnih svjetala i rad žmigavaca. Međutim, morate znati da dnevna svjetla imaju simetrični snop svjetlosti, kratkog, asimetričnog  i šireg snopa, jer desno svjetlo ima duži snop.

 

5. Provjerite da li ima znakova korozije

Čišćenje i njega vozila ne preporučuju se samo da bi vaš automobil zablistao, već i da operete prašinu i prljavštinu, posebno u zimskim mjesecima, sol i hemikalije koje mogu prouzrokovati koroziju naplataka, šasije i karoserije. Jure Gregorčič, automobilski novinar u Motoreviji AMZS savjetuje da budete oprezni kod oksidacije izloženih dijelova, koja se može provjeriti tokom pranja vozila, ili još bolje, znake korozije na vašem automobilu možete provjeriti na servisu.

 

6. Šta je sa brisačima?

Stručnjaci preporučuju, da brisače mijenjate jednom u dvije godine ili češće onda kada ostavljaju tragove, maglu, kada škripe ili preskaču. Važno je da vjetrobransko staklo čistite od prašine, prljavštine i posebno od ptičijeg izmeta i smole drveta. Suho staklo nikada ne brišite sa brisačima, već koristite tečnost za vjetrobranska stakla. Ne dozvolite da se brisači zimi zamrznu na vjetrobranskom staklu i ne spaljujte ih ljeti - u oba slučaja ih podignite.

 

Zamjena brisača je prilično jednostavna i svi će to znati, samo treba da provjerite koji brisači odgovaraju vašem vozilu.

  

7. Redovni servis i tehnički pregled vozila

Iako vam se čini, da servis uvijek dolazi prečesto i da je preskup, može vam ušteđeti mnogo novca ako se otkrije kvar prije nego što se razvije veća šteta na vozilu ili se dogodi nezgoda. Pored toga posjetom ovlaščenom servisu uklone skrivene fabričke greškе.

 

Nažalost dogodi se da pojedini vozači ne znaju šta znači tehnički pregled a šta redovni servis vozila.

 

Učestalost i obim tehničkog pregleda uređuje zakon. Vozilo mora da se podvrgne prvom tehničkom pregledu 4 godine nakon prve registracije, a nakon toga, tehnički pregled se treba obaviti svake godine.

 

Na tehničkom pregledu pregledaju važne dijelove automobila i auto opreme; da li vozilo ispunjava uslove propisane zakonom o motornim vozilima.

 

Interval redovnog auto servisa određuje proizvođač. Za većinu vozila kreće se između 10.000 i 30.000 pređenih kilometara ili jednom godišnje, a sva uputstva se mogu naći u vašoj servisnoj knjižici. Šta će raditi na redovom servisu? Zamijena filtera i ulja, pregleda se rashladna tečnost, provjere se kočnice i kočiona tečnost, šasija ...

 

A šta je sa osiguranjem?

 Pogledajte Triglav automobilska osiguranja

 

 

Izvor: Vse bo v redu


Share on Google+