Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Kada treba mijenjati ulje u automobilu


 

SAVJETI idu od 7500 do čak 30.000 km, no znate li kada je optimalno vrijeme za zamjenu ulja u automobilu?
 

Promjena ulja potrebna je svakom automobilu. Ako ste vozač i vlasnik vozila, trebali biste znati kada bi bilo poželjno to obaviti. Ako se budete pridržavali stručnih savjeta koje je sastavila stranica didyouknowcars.com, naučit ćete slušati srce svog automobila.

Kada je potrebno mijenjati ulje?

Motorno se ulje istroši kada se svi aditivi u njemu potroše. Oni čuvaju metalne dijelove u automobilu od trošenja i korozije, pa su potrebni da bi vozilo radilo punim kapacitetom i da bi se očuvali njegovi dijelovi.
 

Zbog toga je jako važno znati koliko često trebate mijenjati ulje u određenom automobilu. Neki vlasnici automobila mijenjaju ga svakih 5000 prijeđenih kilometara, ali to ne rade svi.
 

Najbolji način da ustanovite kada je vašem vozilu potrebna promjena ulja jest da to vidite u priručniku koji ste dobili uz automobil i da poslušate savjet proizvođača. Većina proizvođača savjetuje da se ulje mijenja između 10000 i 15.000 pređenih kilometara, a sve to ovisi o modelu, odnosno motoru. Izuzetak su stariji motori korejskog proizvođača koji su savjetovali izmjenu svakih 7.500 km. U posebnim slučajevima postoji i upozorenje za teže uslove rada, kada se interval skraćuje.

Osnovne funkcije motornog ulja

1. Hlađenje motora

Kvalitetno ulje u dovoljnim količinama spriječit će pretjerano trenje, a dijelovi motora koji se kreću pregrijavat će se ako redovito ne mijenjate ulje.
 

2. Čišćenje motora

Prljavština i zagađivači mogu biti smrtonosni za motore. Oni mogu dovesti do korozije i tako skratiti njegov životni vijek. Ulje se može pretvoriti u mulj kada je staro, pa će vam motor biti prljav. Promjenom ulja i filtera uklonit ćete prljavštinu i nepotrebne čestice u motoru.
 

3. Podmazivanje

Vaš motor mora biti podmazan i čist kako bi dobro funkcionirao. Ako nije podmazan, toplina i trenje ga brzo oštećuju.
 

4. Produžava život vozila i smanjuje potrošnju goriva

Životni vijek vašeg automobila bit će puno duži ako se on redovito održava, u što spada i redovito mijenjanje ulja. U suprotnom će se mučiti pri vožnji da obavi radnje koje vozilo inače izvršava kao od šale. Imajte na umu da što se auto više muči, to brže propada. manje važno je i da je tada potrošnja goriva veća, i to za do 2%.

Što se događa ako ne promijenite ulje?

Ako ne promijenite ulje na vrijeme, vaše će vozilo imati ozbiljne probleme, to jest, motor vam neće raditi kako treba. On će se brzo pregrijavati zbog trenja i može se trajno oštetiti, pa se u nekom trenutku može i ugasiti. Najgore što se može dogoditi je da morate zamjeniti cijeli motor, a to je jako skupo.Stoga je puno preporučljivije pratiti intervale i razinu ulja u motoru.

Share on Google+