Prijavite se. Besplatno!

Prijavite se na naše savjete za bezbrižan svakodnevni život.

Problemi za volanom


 

Bolest ne bira vrijeme i situaciju, čak ni za volanom. Bez znakova upozorenja možete da osjetite slabost, nesvjesticu ili čak da doživite srčani udar. Akutna zdravstvena stanja već su i sama po sebi neprijatna i opasna. Ako se iznenada dese u toku vožnje, mogu da budu uzrok saobraćajne nesreće. Kako se ponašati kada se jave problemi u toku vožnje i kako nesreće sa takvim uzrokom i njihove posljedice tretira osiguravajuća kuća?
 

Prilikom traženja odgovora na pitanja koja zdravstvena stanja snažno utiču na naše vozačke sposobnosti, nemoguće je uprijeti prstom samo na jednog krivca.

Već i sitni problemi za volanom mogu da oslabe sposobnost

"Ako vam pretjerano suze oči ili imate naočare sa neadekvatnom dioptrijom, loše ćete pratiti dešavanja na putu. Ako ste pod uticajem psihoaktivnih supstanci ili ljekova koji utiču na vašu svijest, bićete pospani. Ako imate nizak nivo šećera u krvi, mozak ne radi kako treba, i na informacije, ma koliko adekvatne one bile, ne reaguje se ispravno ili blagovremeno. A može se desiti još i recimo da zbog bola usljed oštećenog članka ne možete da svom snagom pritisnete kočnicu. Posljedice možete i sami da zamislite", moguće komplikacije za volanom opisuje specijalista medicine rada, saobraćaja i sporta Grega Avgust Sušnik, dr med.
 

"Opasni ste za sebe i za druge u saobraćaju ako je umanjena bilo koja od vaših sposobnosti: osjećaj, mišljenje, kretanje ili opažanje." Grega Avgust Sušnik, dr med., specijalista medicine rada, saobraćaja i sporta.
 

Vožnja inače sa medicinskog stanovišta predstavlja kombinaciju senzornih funkcija (čula), sposobnosti obrade primljenih informacija (mozak) i adekvatnog reagovanja na opažene nadražaje (nervni sistem sa mišićima). Ne smijete zaboraviti ni na sve potporne stubove koji omogućavaju adekvatan rad svih sistema (srce sa krvotokom, endokrini sistem, probava…).
 

"Ako je ugrožen bilo koji član u spomenutom lancu, opasni ste po sebe i po druge učesnike u saobraćaju", dodaje Grega Avgust Sušnik.

Nevolje za volanom dešavaju se često

Prema podacima policije u 2018. u 14 slučajeva utvrđeno je da su učesnici u saobraćajnoj nesreći preminuli zbog zdravstvenih problema a ne zbog posljedica povreda. Ove godine slično je zaključeno i kod četiri preminula učesnika.
 

Ključ za bezbjedno učestvovanje u saobraćaju jeste realna procjena sopstvenog stanja i sposobnosti. Ne zanemarite svoje stanje i poštujte moguća mišljenja okoline.
 

Grega Avgust Sušnik naglašava da je ključ za adekvatnu preventivu u tome da budete samokritični, da ste svjesni svojih sposobnosti i da umijete da cijenite vrijednost svog života i života drugih učesnika u saobraćaju.
 

Ako se vaše stanje u toku vožnje iznenadno pogorša, što prije zaustavite vozilo i potražite pomoć, naročito ako u vozilu nema odraslog saputnika.
 

Ako niste sigurni u vožnju, razmislite o ljudima koji su u tom trenutku oko vas.
 

"Nemojte zanemariti njihovo mišljenje ili pomoć, naročito ako znate da vam žele dobro. Pored toga, javni saobraćaj ili taksi služba danas su široko dostupni, zato ne vidim razlog za izlaganje neželjenim posljedicama ako se ne osjećate sposobnim da sjednete za volan", dodaje Sušnik. I Agencija za bezbjednost saobraćaja ne savjetuje da vozite ako se ne osjećate dobro.

Ne zanemarite znake problema

"Među najočiglednijim znacima koji ukazuju da nešto nije kako treba na prvom mjestu jeste bol", kaže specijalista urgentne medicine Emina Hajdinjak, dr med. Čim osjetite da vam se stanje pogoršava, pokušajte što prije da bezbjedno zaustavite vozilo i da pozovete pomoć.

Najčešći simptomi i znaci kod akutnih zdravstvenih stanja: 

1. AKUTNI SRČANI INFARKT: tup ili žareći bol u grudima koji može da bude atipično oštar i probadajući, znojenje, bljedilo i teška malaksalost;

2. IZLJEV KRVI U MOZAK: iznenadna glavobolja koju bolesnici opisuju kao nešto najgore što su osjetili u životu a koju može da prati i gubitak svijesti;

3. AKUTNI MOŽDANI UDAR: ograničenje funkcije kretanja odnosno govora;

4. SIMPTOM UGROŽENOG ZDRAVSTVENOG STANJA: težak akutni bol u stomaku, teško disanje, vrtoglavica i nesvjestica odn. nesvijest;

5.RAZLIČITA STANJA (npr. epileptični napad): iznenadni znaci koji se jave bez upozorenja, a oboljeli na njih ne može da utiče.

Kako može da pomogne suvozač?

»Ako je pored vozača u nevolji prisutan suvozač, on može da pokuša da obezbijedi sigurnost za sebe i oboljelog vozača. Neka odmah pozove hitnu pomoć kada je to potrebno, i neka se pobrine da se oboljeli ne napreže", savjetuje Hajdinjakova.
 

U nekim vanrednim situacijama suvozač može da bude od velike pomoći. »Oboljelom od dijabetesa kome je pao nivo šećera u krvi može da pomogne tako što će mu dati da pojede ili popije nešto slatko. Onesviješćenog vozača može da postavi u stabilan bočni položaj. U najgorem slučaju, ako j  svjedok iznenadnog zastoja srca, oboljelog do dolaska hitne službe može da reanimira masiranjem grudnog koša", rezimira Emina Hajdinjak, dr med.

Ne sjedajte za volan, ako na kutiji lijeka stoji trougao!

Na (ne)bezbjednost vožnje značajno utiču i psihoaktivni ljekovi. Zbog njih je sposobnost upravljanja vozilom znatno smanjena, što predstavlja rizik za vozača i druge učesnike u saobraćaju. Riječ je o lijekovima koji su označeni upozoravajućim crvenim ili bijelim trouglom. Ukoliko ih uzimate, ne smijete da vozite!
 

A čak i kada uzimate ljekove koji nemaju ove oznake, u vezi sa vožnjom treba da se posavjetujete sa ljekarom odnosno farmaceutom. Oslabljena sposobnost vožnje moguća je prije svega ako koristite više ljekova, u zavisnosti od njihove interakcije, ako istovremeno konzumirate i alkohol ili ako se ne pridržavate uputstava za korišćenje lijeka. Ljekovi na svakog pojedinca utiču drugačije, zato u svakom slučaju treba potražiti savjet.
 

Svaki drugi stanovnik Slovenije, star 65 godina ili više, u 2017. primio je barem dva lijeka na recept koji mogu da utiču na psihofizičke sposobnosti.

Pored lijekova označenih trouglom, na sposobnost vožnje mogu da utiču i neki drugi lijekovi:

  • protiv mučnine tokom vožnje, lijekovi protiv polenske groznice i alergije, neki ljekovi biljnog porijekla, na primjer sredstva za smirenje sa valerijanom, kao i insulin i lijekovi za dijabetes (posredno mogu da utiču na sposobnost reagovanja),
  • za visok krvni pritisak (mogu da prouzrukuju nesvjesticu i nelagodnost),
  • za suvi kašalj (mogu da utiču na centralni nervni sistem i prouzrokuju pospanost).

Šta je sa osiguranjem u slučaju nesreće usljed bolesti?

Bolest odnosno iznenadno akutno zdravstveno stanje jeste nepredvidljiva okolnost. Ako do nesreće dođe usljed takvog uzroka, prilikom osiguranja od automobilske odgovornosti u svakom slučaju imate obezbijeđeno pokriće. Izazivač nesreće u takvom slučaju ne gubi pravo na osiguranje iz obaveznog automobilskog i kasko osiguranja vozila.
 

Naravno da treba dokazati da se saobraćajna nesreća desila zbog iznenadne bolesti. Za dokazivanje uzroka dovoljna je ljekarska dokumentacija ili – u slučaju smrti – obdukcijski izvještaj o uzroku smrti.
 

Izazivač nesreće čiji je uzrok iznenadno pogoršanje zdravstvenog stanje vozača, ne gubi prava iz osiguranja automobilske odgovornosti ili automobilskog kaska.
 

Pravila ostvarivanja prava na osiguranje automobila sasvim su drugačija, ako nesreću izazovete pod uticajem ljekova prilikom čijeg uzimanja je vožnja zabranjena. U tom slučaju gubite prava na osiguranje, isto kao kada vozite pod uticajem alkohola, pošto time svjesno kršite propise. U isto vrijeme, osiguravajućoj kući morate da nadoknadite troškove isplaćene drugom učesniku u nesreći koju ste izazvali.
 

Ne možete se pozvati ni na to da niste znali da se ne smije voziti pri uzimanju određenih ljekova. "Ako nesreću izazovete zato što ste pod uticajem ljekova prilikom čijeg uzimanja je vožnja zabranjena, krivica će biti vaša, što je slično kao i kod dopinga kod kojeg neznanje neće odnijeti prevagu nad krivicom u slučaju incidenta", upozorava ljekar Grega Avgust Sušnik.
 

Nikada sa sigurnošću ne možete da znate šta vas može snaći u sljedećem trenutku, ni da li će to biti nešto dobro ili loše. Zato realno procijenite svoje sposobnosti, a ako vas bolest uhvati za volanom, postupite tako da ne ugrozite druge i što prije pomozite samom sebi.

 

 

 

Da li mislite da će vam ovaj savjet dobro doći ako se nađete u sličnoj situaciji? Onda ne smijete propustiti još savjeta koje pripremamo za vas.

 

Prijavite se na naš Newsletter kako bi redovno na vašu e-mail adresu stizali savjeti koje spremamo za vas.

 

Share on Google+